От следващата учебна година - предучилищна за 4-годишните

За предучилищното образование имаше компромис 2 г.
Обновена: 16 дек 2019 19:35 | 16 дек 2019 18:50, Веселина Йорданова
55

От следващата учебна година предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните деца. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев в Министерския съвет.

Той добави, че това е записано в разпоредбата за Държавния бюджет, която задължава министерството да изготви проектозакон за промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Днес заседава координационното звено по изпълнение на Механизма за предотвратяване на отпадането на деца и ученици от образователната система.

Министърът на образованието припомни, че за въвеждането на задължителната подготовка за децата на 5-годишна възраст е бил направен компромис от две години за общините, които нямат такава възможност. През това време не са получавали допълнителни средства. "В момента сме сформирали работна група, но общият принцип ще бъде от учебната 2020/2021 г., вероятно с изключения", каза Красимир Вълчев.

От началото на учебната година допълнително 6500 деца са записани в образователната система, посочи Вълчев. Това е доста по-малко от предходните две години. Тогава общо 42 500 деца са били записани в образователната система, които преди това са били отпаднали или не са били записани, предаде БТА.

Вълчев уточни, че за трите години около 49 000 деца и ученици са записани в образователната система. Отделно от това има и вторично отпаднали, които за трите години са малко над 6 000. "Т.е. говорим за един нетен резултат от 43 000 деца, които са допълнително записани в образователната система", заяви Красимир Вълчев.

"Държавата няма нужда от деца без семейства. Държавата няма нужда от деца, които са неграмотни. Държавата няма нужда от деца, които живеят в насилие. Деца, които не говорят български език и деца, които не могат да се реализират", заяви Сачева.

Тя изтъкна, че усилията на държавата не са да се отнемат децата. Те са насочени към точно обратното - за подпомагане на семействата на тези деца и защита на правата на онези деца, които не могат да получат адекватна защита от семействата, в които живеят.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че в рамките на днешната среща е било отчетено, че е необходима вторична мобилизация в рамките на вече създадената. Според него са необходими повече усилия на терен. Затова е взето решение да се правят и зимни обходи, въпреки че не е началото на учебната година. Според него допълнително трябва да се разшири спектърът от действия, които се предприемат.

Той е на мнение, че основен фокус трябва да бъде превенцията. Въпреки всичко Дончев смята, че механизмът за предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст работи успешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
1
 
! Отговори
Nobody преди 4 години
Явно тук коментират само майки, които са по 3-4 години майчинство (само в България го има това). Вземете се образовайте малко и проверете кога започват ясла, детска градина, предучилищна и училище децата в Западна Европа, Австралия и Америка (все по-слабо развити страни от този икономически хегемон България) С този селски, комунистически манталитет до никъде няма да стигнете. Майките до 3 години гледат децата си и пушат цигари по кафетата...много *** народ има по тези географски ширини.
51
0
 
5
 
! Отговори
учителска заплата преди 4 години
Две са причините: Първата, че децата не достигат за минимума часове на учителите и Втората - насочена е тихо-мълком към препечените, да ги учат на български!Колкото повече децата се "обхващат" от СИСТЕМАТА, толкова повече проблеми и неграмотност сред младежите. ФАКТ!
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добър учител от родителите няма .Всеки гледа да ти промива мозъка както на него е удобно и изгодно.
49
0
 
14
 
! Отговори
4г догодина 3 преди 4 години
С малки лопатки да ги пращат 4 годишните да ринат магистрали за герб и нашия велик вожд винету
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 4 години!? Божееее....Тия скоро ще почнат да дават децата в Суворовско военно училище. Като в Рассия-та на ***-ин...
47
0
 
4
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До Анонимен 41Ти хубаво предлагаш ама я си представи ако те не гласуват, пълен леж.Но аз се си мисля че сами сме си виновни.Идват избори и никой не си прави труда да отиде до урната.
46
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пратя 4 годишното си дете на училище ли. Вместо да си изживее детството ще го будя рано сутрин и да мръзне по спирките на сеянката от Самоков. Абе сеяндур ти у тая гола светеща тиква имашли нещо като сиво вещество. Абе що си не еветемакята миризлива сеяндурска. Дано не дойде некой сеяндурин да ми казва че съм длъжен да си пратя детето че нервите ми са много слаби, а съм и много слаботелесен и нисък. 115 кг на 1,95 нисък. Ще има преметане през гъ, з.
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЦИТАТСпоред мене българския език трябва почти да не се учи от българчетата. Може цялата ни образователна система да мине на английски език.
44
4
 
29
 
! Отговори
Майка преди 4 години
Никой не може да гледа и да се грижи за детето ми по-добре от мен самата. Всички тия измишльотини на ялови кобили и *** да си ги заврат знаят къде.Няма да си правите експерименти с детето, да му промивате мозъка, да пие антибиотици по 2 пъти седмично и да яде *** от тия *** детски градини.Детето ми ще тръгне като навърши 6 години в реномирано ЧАСТНО училище!
43
0
 
33
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Пълна имитация на образование в България !!! Учителите се правят, че преподават а децата че учат !!!
42
0
 
13
 
! Отговори
мом преди 4 години
супер, са ше кърмиме в школото през "големото"!
41
0
 
22
 
! Отговори
СС преди 4 години
МОН е загрижено за ромчетата , но доживот да учат няма да научат нищо ! В нашият град пръснаха ги сред българчета , но не завършиха и 7 клас !
40
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък предлагам хора без основно образование да нямат право да гласуват :)
39
0
 
19
 
! Отговори
ссс преди 4 години
Вместо да оставят децата да си играят в локвите, по гората и площадките те ще ги затворят в класни стаи и ще им изискват да четат и пишат.....простотия до простотия.
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закриване на НПОто МОН.Не само че е излишно,а даже е ВРЕДНО.
37
0
 
24
 
! Отговори
Боже опази преди 4 години
Тези дечурлига ще броят гаргите през прозореца и нищо няма да научат...
36
2
 
28
 
! Отговори
Ажд преди 4 години
А от 2021 на 2 годинки. Това правителство е събрано от кол и въже от партийката майка. Какво очаквате да измисли... Нещо хитро ли?!И в комунизма е нямало такива шуро баджинашки назначения. Сега е по-зле от тогава. Лошото е че само некадърници се назначават на ръководни постове. Да живее тиквата!
35
0
 
35
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
Поредната глупост, предучилище от 4 години, ми що не го направят от 1 месец. Вземете някой учебник за който и да е клас и вижте какви глупости пише в него. А за наште братя роми училището трябва да е доживот и може някой да го завърши.
34
0
 
13
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До Анонимен 32Това беше добро, за съжаление не е смешно.
33
2
 
29
 
! Отговори
НРБ преди 4 години
Това е за тъмнокафявите , а не за българи !!! Спрете размножаването на индийците , а не наливайте пари напразно!!!